Manifestacije

beowine logo 200

 10. Beo Wine
Beogradski sajam
od 21 – 24. februara 2019. godine

10. Beo Wine  održava se na Beogradskom sajmu od 21 – 24. februara 2019. godine u organizaciji  Beogradskog sajma i privrednog društva Srpsko vino.  Pored domaćih vinara, učesnici su i regionalni i svetski poznati proizvođači vina, a BeoWine intenzivno promoviše i vinski turizam. Održavanje ove manifestacije istovremeno sa Sajmom turizma, najatraktivnijim i jednim od najposećenijih sajmova, jasno govori o značaju ovog događaja i u turističkoj privredi.

Ovoj regionalno najvećoj vinskoj manifestaciji prethodi i prestižno ocenjivanje vina Beo Wine Challenge Cup koje se održava po strogim pravilima OIV, međunarodne organizazije za vino i vinovu lozu sa sedištem u Parizu. Komisijom za ocenjivanje predsedava Prof. dr Vladimir Puškaš, a članovi su vodeći ocenjivači sa međunarodnih ocenjivanja vina.

Svi izlagači imaju pravo da besplatno pošalju na senzorno ocenjivanje kvaliteta vina etikete vina koje izlažu na sajmu.


 5. ZEMUNSKI VINSKI TRG 2017

Vinsko kulturološka manifestacija Zemunski vinski trg se po peti put održava u petak, 30 juna i subotu, 01 jula od 18 do 23 časa na Velikom trgu, trgu pijaci u Zemunu u organizaciji Srpskog vina i Beogradskih pijaca.

Zemunskoj i beogradskoj publici na festivalu će se predstaviti vinarije iz Srbije i regiona, proizvođači rakije i sireva i proizvoda od mesa.
Posetioci će moći da uživaju u  degustaciji vina, rakija, sireva i proizvoda od mesa.
Na festivalu će se predstaviti vinarije Čoka, Mačkov podrum, Trivanović, Piano, Škrbić, Gajić, Vinojug 2010, Maurer, Đorđević, Dajić, Trišić, Vinum, Radmilovac, Čaša vina i priča, Kuća vina Stanišić, Adžić, Celjske mesnine i rakije Stara sokolova i Tok.
U petak veče posetioce će od 19 časova zabavljati zemunski orkestar „Ćiribu Ćiriba“ uz nastup Čede Marković.
398850_375603239161008_434129431_n

5. FESTIVAL SRPSKIH VINA I RAKIJE 2016

Peti po redu festival srpskih vina i poneke rakije održao se 4. i 5. novembra 2016. godine u hotelu CROWNE PLAZA (bivši hotel Interkontinental) u Beogradu. Festival ima za cilj promociju domaćih vinarija i vina, autohtonih sorti i srpskih oznaka geografskog porekla, kao i odabranih visokokvalitetnih rakija. Na festivalu su proglašeni pobednici najboljih vina u 2016. godini koje su ocenjivali strani i domaći eminentni senzorni ocenjivači u organizaciji „Srpsko vino“.

Tokom festivala su se posebno predstavili proizvođači vina i vina iz dve oznake geografskog porekla „Knjaževac“ i „Negotinska Krajina“, koje je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine registrovalo kao dve prve oznake geogarfskog porekla po novom  „PDO/PGI“ sistemu geografskog porekla uz podršku nemačke organizacije za pomoć GIZ.

Festival je u dva dana posetilo preko 1000 posetilaca koji su imali priliku da degustiraju vina koja su osvojila medalje i vina iz novih i mladih vinarija.

Na festivalu su bile prisutne sledeće vinarije:

 1. vinarija Matalj
 2. podrum Dajić
 3. podrum Duša
 4. vinarija Vimmid
 5. vinarija Čubra
 6. Raj vinarija
 7. podrum Janucić
 8. vinarija Mikić
 9. Tanića Pimnice
 10. podrum Milivojević
 11. vinarija Jović
 12. Vinski dvor
 13. vinarija Ilić Nijemčević
 14. Mačkov podrum
 15. vinarija Komuna
 16. vinarija TODY
 17. vinarija Škrbić
 18. podrum Čokot
 19. vinarija Trišić
 20. podrum Đorđević
 21. podrum Do kraja sveta
 22. Čaša vina i priča
 23. podrum Todorović
 24. ogledno dobro Radmilovac
 25. rakija Stara sokolova
 26. kozji sirevi Budimirović
 27. proizvodnja sireva Banatsko Karađorđevo

 

IV FESTIVAL SRPSKIH VINA I RAKIJE

Četvrti po redu Festival srpskih vina i rakije održao se 30. i 31. oktobra u hotelu Crowne Plaza u izložbenoj Sali u prizemlju od 15 do 23 časa. Prvog dana Festivala proglašeni su rezultati ocenjivanja i uručeni šampionski pehari u kategoriji belih i crvenih vina.

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratio, gdin Velibor Pešić, ispred organizatora manifestacije, Srpsko vino, koji se zahvalio na podršci Ministarstvu poljoprivrede, gradu Beogradu i sestrinskoj organizaciji, Udruženju vinara i vinogradara Srbije i uputio poruku ljubiteljima vina i građanima Srbije, da kupuju pre svega srpska vina i rakije, jer na taj način pomažu rast domaće privrede i direktno povećanje prihoda u budžet.

Nakon toga prisutnima su se obratilit i gdin Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije-VIVIS, Prof.dr Vladimir Puškaš, predsednik Komisije za senzornu ocenu kvaliteta srpskih vina na IV Nacionalnom takmičenju za najbolja srpska vina i gdin Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika grada Beograda.

Šampionski pehar u kategoriji belih vina, za vino “ĐORĐEVIĆ CHARDONNAY” 2013, vlasniku podruma Đorđević iz Gornjeg Stupnja, uručila je mis mama 2013, Jelena Kiš, predsednik Matice iseljenika u Srbiji.

Šampionski pehar u kategoriji crvenih vina, za vino Vila Vina Merlot, 2013, vlasniku vinarije Milosavljević, uručio je gdin Darko Jakšić, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Posetiocima Festivala su se predstavile sledeće vinarije i proizvođači rakije:

1. Vinarija Kovačević, Irig

2. Mačkov podrum, Irig

3. N.D.-D.S.K. Darko Nikolić, Dobra Voda

4. Vinarija VINIS, Dobra Voda

5. Podrum Dajić, Mihajlovac

6. Vinarija Škrbić, Ovča

7. Power Inter Mont vinarija Ilić – Nijemčević, Beograd

8. Vinarija Piano, Jagodina

9. Vinarija Čoka, Čoka

10. ASTRA Itb Beograd, vinarija Pusula,

11. Podrum Đorđević, Gornji Stupanj, Aleksandrovac

12. Vinarija DiBonis, Subotica

13. Podrum Trivanović, Erdevik

14. Podrum Do kraja sveta, Kovilj

15. Podrum Stari dani, Rakovac, Bujanovac

16. Vinarija Zvonko Bogdan, Palić

17. Vinarija Deurić, Mala Remeta

18. Vinarija Milosavljević, Bučje

19. Vinarija Doline, Bačina

20. Vinarija Galot, Banatski Karlovac

21. Vinarija Virtus, Viteževo, Žabari

22. Podrum Stevanović, Žirovnica, Kragujevac

23. Vinarija Nećak, Petrovac na Mlavi

24. Poljoprivredni fakultet Zemun, OD Radmilovac

25. Rakija Gegula, Kraljevo

26. Rakija Dana, Vrnjačka Banja

Beo Wine Fair

je Sajam vina koji se održava svake godine na Beogradskom sajmu. Ove godine 5. Sajam vina i vinskog turizma se održava od 27. februara do 02. marta,  u hali 2B kao zajednička manifestacija Beogradskog sajma, Udruženja vinogradara i vinara Srbije-VIVIS i Srpskog vina.Kao najveća regionalna manifestacija vina i vinskog turizma okuplja izlagače iz celog regiona i šire.

Takmičenje Beo Wine Challenge Cup 2014 je održano u konkurenciji 85 vina iz više od 20 vinarija iz Srbije i regiona.

Komisija za senzornu ocenu kvaliteta vina je radila po pravilima OIV u sledećem sastavu:

1. Roberto Lepori – Italija,

2. Vladimir Hronsky – Slovačka,

3. Darinko Ribolica – Slovenija,

4. Slobodan čapin – Hrvatska i

5. Dejan Živkovski – Srbija.

 

Predsednik komisije je bio Prof.dr Slobodan Jović, a direktor takmičenja, Miroslav Radojčin.

Od ukupnog broja ocenjenih belih i roze vina nagrade je dobilo 41 vino i to:

ZLATO – 11

SREBRO – 25

BRONZA – 5

 

Od ukupnog broja ocenjenih crvenih vina nagrade je dobilo 33 vina i to:

ZLATO – 9

SREBRO – 21

BRONZA – 3

 

ŠAMPIONSKE TITULE i najveći broj poena su osvojila sledeća vina:

1. U kategoriji roze vina, vino Rozeto, berba 2013, vinarije Kovačević iz Iriga

2. U kategoriji belih vina, vino Sovinjon blan, iz 2012, vinarije Kovačević iz Iriga i

3. U kategoriji crvenih vina, vino Di merlo iz 2008, vinarije Dibonis Winery iz Subotice.

 

Poseta  sajmu je interesantna za sve ljubitelje i poznavaoce vrhunskih vina. Pored velikog broja sajmova i događaja vezanih uz vino, Beograd posetiocima nudi i raznovrsne mogućnosti zabave. Izuzetno bogata i kvalitetna gastronomska ponuda je ono sto svaki posetilac u Beogradu mora iskusiti, naravno uz cašicu dobrog vina!

Pored dobro razvijene gastronomije u Beogradu se nalazi i mnoštvo novih i atraktivnih hotela( www.trivago.rs) koji će posetiocima omogućiti da se osećaju baš kao kod kuće.


Zemunski vinski trg

zvt2013

Zajednička manifestacija Srpskog vina, BG pijaca, Udruženja vinogradara i vinara Srbije, uz podršku TOB, Privredne komore Beograda, Masel group i Sberbanke održana je 5. i 6. jula od 18 do 23 časa. Na prvom festivalu vina u Zemunu 20 vinarija i 3 destilerije su ponudile probirljivoj zemunskoj i beogradskoj publici svoja vina i rakije da probaju i uživaju u različitim ukusima. Iako je pravi julski pljusak pomerio početak festivala, uporni vinoljubci su odmah po prestanku kiše ispunili Veliki trg u Zemunu i do kraja večeri uživali u vinima. Atmosferu su u petak veče upotpunili zvuci pesama u izvođenju sestara Gobović i etno grupe Teodulija, a izložba fotografija kreativnog fotografa, Nemanje Pešić, u subotu je izazvala podjednaku pažnju kao i vina.

Za dva dana festivala Velikim trgom u Zemunu prošlo je preko 2000 posetilaca, koji su pohvalili izbor lokacije za Zemunski vinski trg i poručili da ćemo se sresti i sledeće godine na istom mestu na ovom prelepom trgu.

 

II SRPSKI FESTIVAL VINA I RAKIJE-SRBIJA 2013

koji je održan 18. i 19. oktobra 2013. godine, svečano je otvorio Gdin Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Uz prigodan muzički program uz zvuke etno pesama u izvođenju sestara Gobović, prisutnima su se obratili i Gdin Velibor Pešić, ispred Srpskog vina, Gdin Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije i Gdin Dejan Veselinov, direktor TOB.
Na svečanosti su uručene i šampionske titule i pehari za najbolje ocenjena vina i rakije. Od ukupno prijavljenih 87 uzoraka vina i 45 uzoraka rakije, zaslužene medalje je dobilo 34 belih, 36 crvenih vina i svih 45 rakija.
Od toga VELIKO ZLATO -7, ZLATO -45, SREBRO -58
ŠAMPIONSKE TITULE OSVOJILI SU:
U kategoriji šljivovica:
1. Rakija od šljive PREPEČENICA iz 1994. godine, proizvođača BRAĆA TOMAŠEVIĆ, PRIJEPOLJE
U kategoriji ostalih rakija:
2. Rakija KOMOVICA iz 2009. godine, Destilerija DI BONIS, SUBOTICA
VINA KOJA SU OSVOJILI ŠAMPIONSKE TITULE SU:
U kategoriji belih vina:
1. Belo vino TRIJUMF GOLD 2012 g. Vinarija ALEKSANDROVIĆ, VINČA – TOPOLA
U kategoriji roze vina:
2. Roze vino ROZETO 2012 g. Vinarija KOVAČEVIĆ, IRIG
U kategoriji crvenih vina:
3. Crveno vino KABERNE fran-sovinjon 2011g. Mali podrum RADOVANOVIĆ, KRNJEVO


Srpski festival vina i rakije posetilo je preko 1000 posetilaca, koji su imali priliku da degustiraju i uživaju u najboljim vinima i rakijama.
Nacionalno takmičenje za najbolja vina i rakije – Srbija 2013, koje ima ogroman značaj za razvoj vinarstva i proizvodnju rakija u Srbiji organizuje Srpsko vino, Udruženje vinara i vinogradara Srbije – VIVIS, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Grada Beograda, Sekretarijata za privredu i Turističke organizacije Beograd i Privredne komore Beograda.
Takmičenje se održalo od 14. do 16. oktobra 2013. godine, po strogim pravilima i uz prisustvo OIV posmatrača, gospodina Gvida Baldeskija(Guido Baldeschi) iz Odeljenja za analitičke metode Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino – OIV sa sedištem u Parizu, (International Organisation of Vine and Wine, Paris, France. www.oiv.int), kroz stručni i nepristrasni međunarodno priznati sastav žirija.
Predsednik Komisije za ocenu kvaliteta vina, bio je, Prof.dr Slobodan Jović, sekretar, dr Aleksandar Petrović, direktor takmičenja, Miroslav Radojčin.
Članovi Komisije, bili su:
1. Federika Bonelo-Italija, predavač senzorike u Nacionalnoj organizaciji ocenjivača vina,(ONAV) i vođa panela za senzornu ocenu vina u Enološkom istraživačkom centru, Asti;
2. Vladimir Capelik-Rusija, vinski kritičar i novinar, učesnik žirija na međunarodnim takmičenjima vina (Konkurs Mondial Brisel, Mundusvini, AVC, Vinandino, itd.), predavač na seminarima i konferencijama o vinu;
3. Darinko Ribolica-Slovenija, enolog sa 3.ćim stepenom WSET kursa, ocenjivač na Šardone di Mond Francuska, Internacionalno enološko takmičenje Italije, Vino Ljubljana, Vinsko takmičenje Slovenije;
4. Vladimir Hronski-Slovačka, enolog, degustator, somelije, učesnik mnogih međunarodnih takmičenja, Konkurs Mondial Brisel, Mundusvini, AVC, Slovačko nacionalno takmičenje;
5. Slobodan Čapin- Hrvatska, enolog, ocenjivač na mnogim takmičenjima, član državne komisije R Hrvatske za ocenu kvaliteta vina i glavni tehnolog u Erdutskoj vinariji.
Predsednik Komisije za ocenu kvaliteta jakih alkoholnih pića, bio je Prof.dr Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Članovi Komisije, bili su dugogodišnji ocenjivači domaćih i međunarodnih takmičenja:
1. Prof. dr Vele Tešević, Hemijski fakultet Beograd,
2. Mr Branko Popović, Institut za voćarstvo i vinogradarstvo Čačak,
3. Dipl. inž. Ivan Urošević, Poljoprivredni fakultet Beograd
4. Prof.dr Janez Hribar, Biotehnički fakultet Ljubljana,
5. Nađorđi Laslo, Vesling Budimpešta
Konferencija za štampu povodom održavanja 2. Srpskog festivala vina i rakije i Nacionalnog takmičenja za najbolja vina i rakije-Srbija 2013, se održala u ponedeljak, 14. oktobra sa početkom u 11,30 časova u hotelu Palas na Topličinom vencu, gde se istovremeno održavalo i nacionalno takmičenje.
Na konferenciji su govorili:
Gdin Velibor Pešić, predsednik UO Srpsko vino,
Gdin Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije – VIVIS,
Gdin Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda,
Gdin Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograd i
Gdin Gvido Baldeski (Guido Baldeschi) iz Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino – OIV, sa sedištem u Parizu.

konf.štampa

Zlatiborski sabor vina i rakije

Srpsko vino, Udruženje vinogradara i vinara Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibora, povodom izuzetnog jubileja, 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, organizovao je Sabor vina i rakije, koji se održao 16. i 17. avgusta, na Kraljevom trgu ispred letnje pozornice i jezera.

S ponosom i zadovoljstvom Turistička organizacija Zlatiborai opština Čajetina, slavi   ovaj izuzetan jubilej, 120 godišnjicu, koja verno svedoči o dugom trajanju i postojanosti onoga što istinski vredi i  prestižnog zvanja najposeđenije planine naših prostora. Početak turizma zvanično se beleži od 20. avgusta 1893. godine, kako i danas stoji uklesano na česmi kraj jezera u centru planine.  Došao je tada kralj Srbije,  Aleksandar Obrenović, i podržao nameru zlatiborskih domaćina, upoznatih sa lekovitošću i blagodetima planine na kojoj duva “ruža vetrova“, da se ovde osnuje vazdušna banja. U to ime na mestu gde je kralj ručao napraviše česmu, po kojoj će se kasnije celo naselje zvati Kraljeva Voda.

Na Kraljevom trgu ispred letnje pozornice u večernjim časovima, uz zvuke etno pesama u izvođenju sestara Marine i Marije Gobović i etno grupe Teodulija, a uz logističku podršku hotela Palisad i restorana Zlatan bor, posetioci Sabora su imali priliku da uživaju u probranim srpskim vinima i rakijama. Na istom mestu i sledeće godine okupiće se vinari i rakijari da gostima i posetiocima Zlatibora predstave svoja vina i rakije, sa željom da Sabor postane tradicionalna letnja manifestacija Srpskog vina i Turističke organizacije Zlatibor.

Zemunski vinski trg

zvt2013

Zajednička manifestacija Srpskog vina, BG pijaca, Udruženja vinogradara i vinara Srbije, uz podršku TOB, Privredne komore Beograda, Masel group i Sberbanke održana je 5. i 6. jula od 18 do 23 časa. Na prvom festivalu vina u Zemunu 20 vinarija i 3 destilerije su ponudile probirljivoj zemunskoj i beogradskoj publici svoja vina i rakije da probaju i uživaju u različitim ukusima. Iako je pravi julski pljusak pomerio početak festivala, uporni vinoljubci su odmah po prestanku kiše ispunili Veliki trg u Zemunu i do kraja večeri uživali u vinima. Atmosferu su u petak veče upotpunili zvuci pesama u izvođenju sestara Gobović i etno grupe Teodulija, a izložba fotografija kreativnog fotografa, Nemanje Pešić, u subotu je izazvala podjednaku pažnju kao i vina.

Za dva dana festivala Velikim trgom u Zemunu prošlo je preko 2000 posetilaca, koji su pohvalili izbor lokacije za Zemunski vinski trg i poručili da ćemo se sresti i sledeće godine na istom mestu na ovom prelepom trgu.

 

Nacionalno takmičenje za najbolja vina i rakije

133767_423592454362086_206075889_o

Srpski festival vina i rakije 

Srpsko vino u saradnji sa Udruženjem vinara i vinogradara Srbije – VIVIS, Privrednom komorom Beograda uz podršku Grada Beograda, Sekretarijata za privredu i Turističke organizacije Beograd, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i privrede – Sektora za turizam, održalo je  Nacionalno takmičenje za najbolja vina i rakije, koje ima ogroman značaj za vinodeljstvo i proizvodnju rakije u Srbiji.

Istovremeno Srpsko vino sa Udruženjem somelijera Srbije je održalo i Nacionalno takmičenje za najboljeg somelijera Srbije.

Ovakva takmičenja imaju velikog značaja za podsticaj  velikih, a posebno malih i porodičnih vinarija i proizvođača rakije, da tradiciju i kvalitet spravljanja vina i rakije, prenoseći s dede na unuka uz primenu savremenih tehnologija, dobiju zvaničnu potvrdu Komisije sastavljene od eminentnih stranih ocenjivača i šire publike.

Takmičenja   se održalo od 22. do 25. Oktobra 2012. godine,   po strogim pravilima Međunarodne organizacija za vinovu lozu i vino – OIV, i Međunarodne asocijacije somelijera – ASI, kroz stručni i nepristrasni međunarodni sastav žirija.

Pravo da pošalju vina i rakije na takmičenje imali su  isključivo proizvođači iz Srbije i Republike Srpske.

Na takmičenju   se po prvi put pre  senzorne ocene vina, uz podršku kompanije Apolo proing,  radila  analiza svih uzoraka na aparatu OenoFoss,  poznate danske firme Foss, koji meri sve parametre u vinu, alkohol, ostatak šećera, vrste kiselina i ukupnu kiselinu, ph-vrednost.

Ocenu jakih alkoholnih pića radio je žiri u sastavu: Prof. dr Slobodan Jović-predsednik, Prof.dr Snežana Stanković-član, Miroljub Cilić-član, Vladimir Vučetić-član i Dejan Debeljaković-član.

Ocenu vina radio je međunarodni žiri u sastavu: Vladimir Capelik-Rusija, Georgios Kasianos i Vasos Manoli-Kipar, Vladimir Hronski-Slovačka i Ivana Simjanovska Makedonija.

Od 89 ocenjenih vina 30 je dobilo srebrne medalje, a 8 zlatne.

Najbolje ocenjeno belo vino i  šampionsku titulu je osvojilo vino vinarije Mali podrum Radovanović, za vino Šardone, selekcija iz 2010 godine.

Najbolje ocenjeno crveno vino i šampionsku titulu je osvojilo vino vinarije Aleksandrović iz Topole, za vino Rodoslov, rezerva iz 2006 godine.

U konkurenciji jakih alkoholnih pića, 29 je dobilo srebrne medalje, a 9 zlatne.

Najbolje ocenjeno alkoholno piće i šampionsku titulu je dobila rakija od malina OPSESIJA iz 2011 godine, destilerije Zarić iz Kosjerića.

U finalu takmičenja za najboljeg somelijera pobedio je somelijer Minja Petrović.

Vinoljubci i ljubitelji dobre kapljice su imali zadovoljstvo  da  u hotelu Putnik-Tulip In, prisustvuju svečanom proglašenju pobednika i  degustiraju vina i rakije na prvom „Srpskom festivalu vina i rakije – Srbija 2012“.

 

Zemunski vinski trg
kula-ZVT1

Vinsko kulturološki festival se održava početkom juna u centru Zemuna, na Omladinskom trgu-trgu pijaci,  popoločanom granitnim pločama   sa fontanom, pratećim mobilijarima, novom rasvetom uklopljenom u postojeći ambijent i novim drvoredom visokog estetskog kvaliteta, koji predstavlja omiljeno mesto večernjeg okupljanja Zemunaca, ušuškanom između prelepih fasada zgrada, između Gospodske i ulice Zmaj Jovine.

Zemun i Zemunski kej, gde se Dunav širi i baškari kao u svom domu, je omiljeno mesto okupljanja svih Beograđana, jer je to mesto gde  obitavaju različite kulture, nacionalnosti i veroispovesti.

On je prava kapija Zapada na Istoku i Istoka na Zapadu.

Na festivalu u večernjim satima, uz svežinu sa Dunava, posetiocima se predstavljaju vodeće vinarije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, BiH i Republike Srpske, Mađarske, Italije, …

Istovremeno, atmosferu upotpunjuju melodije i zvuci pesama predivnih glasova etno grupa i drugih izvođača.

Ovaj kulturni i vinski događaj predstavlja turističku atrakciju za sve goste koji ga posete, da   požele ponovo da dođu.

 

beowine-logo-125x125

Beo Wine Fair je Sajam vina koji se održava svake godine na Beogradskom sajmu, krajem februara, istovremeno kada i Međunarodni sajam turizma, kao zajednička manifestacija Beogradskog sajma, Udruženja vinogradara i vinara Srbije-VIVIS i Srpskog vina.

Najača regionalna vinska manifestacija, koja svake godine okupi preko 150 izlagača iz svih zemalja regiona JI Evrope.

Pored bogatog pratećeg programa, organizuje se i takmičenje za najbolja vina sajma, Beo Wine Fair challenge cup